IKEA storsatsar på laddning med upp till 300 kW

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 feb 2022

En ny säng eller ett nytt klädskåp behöver inte alltid vara anledning till ett besök på IKEA. Ibland kan det räcka med en korv – och snart även snabbladdning med upp till 300 kW.

IKEA meddelar nu en stor satsning i samarbete med laddoperatören Recharge för att erbjuda laddning av elbilar vid alla sina 20 varuhus runt om i Sverige. Totalt 700 laddpunkter ska byggas fram till 2024, varav 280 snabbladdare med en effekt på mellan 150 och 300 kW.

Enligt IKEA innebär satsningen att de bidrar till att öka antalet snabbladdare i Sverige med 18 procent.

Elen ska komma från förnyelsebara källor, men vilken effekt de resterande 420 laddpunkterna kommer få framgår inte.

Vid de flesta varuhus kommer det finnas 16 ”supersnabbladdare” med möjligheten att kunna utöka antalet till 24 stycken.

– Det finns en ökad efterfrågan på snabbladdare i samhället. Eftersom IKEA är en plats som många besöker har vi ett stort ansvar att göra vad vi kan, säger Jonas Carlehed som är hållbarhetschef hos IKEA.

Satsningen beskrivs som en del i företagets arbete för att minska utsläppen. Målet är att alla hemleveranser ska vara utsläppsfria år 2025 och en halvering av både kunders och anställdas utsläpp för resor till och från IKEA år 2030.

10 av snabbladdarna vid varje varuhus kommer därför vara reserverade för IKEA:s personal.

Driften av laddarna sköts av Recharge som ska inlede arbetet med att sätta upp dem nu. De första beräknas vara på plats i slutet av året. Recharges vd Oskar Svedenstedt säger till Dagens Nyheter att priset blir 5,75 kronor per kWh vid snabbladdarna och 3 kronor per kWh vid normalladdning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!