Inga spakar och längre räckvidd när Tesla uppdaterar Model 3

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 sep 2023

Till skillnad från andra tillverkare lanserar Tesla inte nya modeller med nya mellanrum utan uppdaterar de befintliga. De större Model S och Model X fick sig en genomgång 2021. En tid har det ryktats om att Model 3, som lanserades 2017, står på tur i vad som kallats ”Project Highland”.

Nu är uppdateringen här och den innefattar både optiska och tekniska nyheter. I stort behåller karossen sin nuvarande form. Men linjer har blivit skarpare och tydligare för att mer påminna om uppdaterade Model S. Tydligast märks det på strålkastarna som har fått ny design både fram och bak. Finjusteringar i karossen ska och ge bättre aerodynamiska egenskaper och sänka vindbruset. Med uppdateringen lanseras även två nya färger, Ultra Red och Stealth Grey.

Om det även skett ändringar hos drivlinan nämns inte, men räckvidden har ökat hos både den bakhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna versionen. Den bakhjulsdrivna basversionen har nu en räckvidd på 51,3 mil, jämfört med 49,1 mil tidigare. Även priset ökar något och basversionen kostar nu enligt ett pressmeddelande 519.170 kronor. På Teslas hemsida anges däremot ett lägre pris från 509.990 kronor.

Fyrhjulsdrivna Dual Motor Long Range har nu en räckvidd på 62,9 mil (60,2 mil tidigare) och kostar enligt hemsidan från 599.990 kronor.

Model 3 har inte varit den tystaste bilen på marknaden. Det ska nu ha blivit bättre genom nya ljuddämpande material, 360-graders akustikglas, förbättrade fjädringsbussningar och däck som optimerats för mindre buller. På insidan hittas en ny ratt och med det försvinner spakarna för blinkers som nu sköts med knappar på ratten. Ett koncept vi känner igen från Model S.

Även växelspaken är borta och körläget väljs nu på skärmen. Någon avkapad yoke-ratt ser däremot inte ut att vara aktuell. Bredvid ratten hittas en ny skärm. Storleken är som innan 15,4 tum, men har en tunnare ram.

Model 3 har också fått ett nytt ljudsystem. Hos Long Range-versionen utgörs det av 17 högtalare, dubbla subwoofers och dubbla förstärkare. I den bakhjulsdrivna versionen får du nöja dig med 9 högtalare, en subwoofer och en förstärkare.

Andra nyheter är stämningsbelysning i kupén, ventilerade säten fram och en omarbetad mittkonsol med inslag av aluminium där det går att ladda två telefoner trådlöst samtidigt.

Tesla skriver också att insidan har fått bättre material som ska öka kvalitetskänslan. Även i baksätet hittas en nyhet i form av en skärm på 8-tum där det går att styra klimatanläggningen och underhållning.

Leveranserna av båda versioner av uppdaterade Model 3 är planerade att dra igång i slutet av oktober.

ModellTesla Model 3 RWDTesla Model 3 AWD Long Range
Pris509 990 kr599 990 kr
Räckvidd513 km629 km
DC-laddning170 kW250 kW
AC-laddning11 kW11 kW
Toppfart201 km/h201 km/h
0-100 km/h6,1 sek4,4 sek

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!