Ioniq 5 ger el till off grid-stuga i Norge

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 dec 2022

Norge lyfts ofta fram som ett föredöme vad gäller laddinfrastruktur även i glesbygd. Men även hos våra grannar i Norge finns otillgängliga platser utan vare sig snabbladdare eller elnät.

Längst uppe vid Tromsø norr om Polcirkeln, till exempel. På Tromsø själv finns visserligen bland annat en station med Superchargers från Tesla, en handfull snabbladdare med effekt på mellan 100 och 300 kW samt en drös destinationsladdare.

Men längre ut i vildmarken är det ont om laddmöjligheter. Att det då är bra att ha en bil som även kan dela med sig av ström genom Vehicle to Load (V2L) ville Hyundai visa.

Ioniq 5 och även kommande Ioniq 6 har båda V2L som standard för att driva andra prylar. Eller ett helt hus, som Hyundai nu visar.

Under tre dagars tid stod en Ioniq 5 för elförsörjning av en stuga bland renar – däremot inte dygnet runt. Huyndai menar att de kunnat visa att en elbil fungerar bra som alternativ till exempelvis dieselgeneratorer i områden som är ”off the grid”.

Hur mycket av batteriet som gick åt för att driva stugan och om de hade tillräckligt med kapacitet kvar för att även ta sig därifrån framgår inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: