Ioniq 6 kan komma redan nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 maj 2021

I förra veckan släppte Hyundai de svenska priserna för lanseringsversionen First Edition av nya elbilen Ioniq 5. Redan några dagar senare meddelades att alla First Edition sålt slut och den 12:e maj släpps priser på övriga versioner.

Ioniq 5 är tillsammans med Kia EV6 de första modellerna på företagens gemensamma plattform E-GMP – en plattform som bjuder på hög teknisk nivå och framförallt snabb laddning tack vare sitt 800-voltssystem.

Att det ska komma fler modeller på E-GMP-plattformen är så klart ingen hemlighet. Hyundai har lovat 12 nya elbilar redan till 2025, men majoriteten av dem kommer förmodligen inte byggas på E-GMP och det är oklart om alla nya elbilar får namnet Ioniq.

Men enligt den koreanska sajten ”Korean Car Blog” kan vi få se nästa Ioniq-modell redan nästa år. Det ska då handla om Ioniq 6, en sedanmodell som baseras på konceptet ”Prophecy” som visades upp förra året och i alla fall i konceptstadiet visade en form starkt inspirerad av Porsche.

Prophecy hade även en joystick istället för ratt, något som knappast kommer bli kvar i serieproduktionen av Ioniq 6.

Men om den aerodynamiska karossen blir kvar i alla fall delvis borde det ha en positiv effekt på räckvidden i jämförelse med Ioniq 5.

Ioniq 6 ska sedan följas av Ioniq 7 som spås bli en SUV och större än aktuella Ioniq 5. När Hyundai förra året meddelade att Ioniq blir ett fristående namn för elbilar visades också en bild på tre modeller. De två längts fram känns tydligt igen som konceptet Prophecy och Ioniq 5. Längst bak syns fronten av en betydligt större modell som då antagligen är Ioniq 7.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: