Jaguar seriekonverterar gamla E-Type

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

24 aug 2018

Jaguar utvidgar sitt utbud av elbilar. Nu börjar de även sälja E-Type med elmotor. Gamla E-Type, alltså. Allt började med att företaget visade upp en konverterad bil. Ett år senare meddelar man att den nu ska serieproduceras, eller rättare sagt seriekonverteras.

Trycket blev helt enkelt för stort. I ett pressmeddelande skriver biltillverkaren att ”sedan dess har Jaguar Classic blivit nerringda av kunder, som varit ivriga att lägga vantarna på den pånyttfödda klassikern”. En kvalificerad gissning är att samtalen blev ännu fler i våras när bilder på bilen återigen spreds som en löpeld i hela världen, denna gång eftersom prins Harry körde iväg i en sådan efter att han och Meghan Markle hade sagt ”I do” i kyrkan.

– Vi har verkligen tagits på sängen av de positiva reaktionerna som Jaguar E-Type Zero Concept fått under det senaste året. Att vi framtidssäkrar nöjet med klassiska bilar innebär en stor vinst för Jaguar Classic. E-Type Zero tydliggör det fantastiska arvet från Jaguar E-Type, och expertisen samt de hantverksmässiga färdigheterna hos Classic Works. Samtidigt visar vi med detta Jaguar Land Rovers dedikation för att skapa bilar med nollutsläpp som genomgående tema i vår verksamhet – även hos Jaguar Classic, säger Tim Hanning, direktör för Jaguar Land Rover Classic.

Nu finns det säkert de som tänker att det är jättekul – för alla som råkar ha en eller ett par E-Type stående i garaget. Misströsta ej: Jaguar Classic har även köpt in bilar som ska konverteras. Det lär dock kosta en hel del, även om företaget inte har gått ut med några siffror. Det handlar ju trots allt om en relativt liten serie, dessutom baserad på en rätt så dyr ”plattform”. Kultbilar från 1960-talet är ju inte direkt billiga.

Den som lyckas komma över en får i alla fall en elbil med ett batteripaket på 40 kilowattimmar som ger 270 kilometers räckvidd. Motorn levererar 220 kilowatt och noll till hundra går på en bit under sju sekunder.

212214210

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: