Jeep vill bli ledande inom elsuvar – fyra nya modeller till 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 sep 2022

Stellantiskoncernen har lagt fram en ambitiös plan med målet att sälja fem miljoner elbilar årligen 2030. Det ska bli möjligt med eldrivna modeller från alla koncernens 14 märken.

Ett av dem, Jeep, kommer nu med ett eget mål kring eldrift. Och det är inte mindre än ett ”globalt ledarskap inom elektrifiering av suvar”.

– Denna kraftfulla kombination av Jeep-design, legendarisk 4×4-kapacitet och elektrifiering kommer att omforma SUV-marknaden och göra det möjligt för fler kunder i fler länder och segment att ansluta sig till oss på vår väg mot ”Zero Emission Freedom”, sa Jeeps chef Christian Meunier.

Från att idag inte ha någon eldriven modell alls ska märket 2030 endast sälja elbilar – i alla fall i Europa.

För den amerikanska marknaden ser planen annorlunda ut. Där räknar Jeep med att elbilar kommer utgöra hälften av försäljningen 2030.

För att nå det europeiska målet ska det lanseras fyra elsuvar fram till 2025. Den första blir Avenger (bild ovan), en mindre framhjulsdriven elsuv som lanseras nästa år och uppges få en räckvidd på 40 mil. Modellen ska byggas i Polen och använda sig av den mindre av Stellantis nya elbilsplattform STLA som finns i fyra olika storleksklasser.

Jeep Recon

2024 lanseras den större elsuven Recon, som även kommer säljas i USA där den ska tillverkas. Modellen ska rikta sig till de som vill ut i naturen på äventyr och väntas därför få goda off road-egenskaper.

Samma år lanseras en eldriven version av klassikern Jeep Wagoneer som kommer rikta in sig på marknaden med prestandasuvar. Räckvidden uppges bli över 60 mil och med 600 hästkrafter ska den klara 0-100 km/h på under fyra sekunder.

Jeep Wagoneer S

Namnet väntas bli Jeep Wagoneer S och ska bjuda på ”amerikansk premium”.

Den fjärde och sista modellen finns det ännu inga uppgifter om.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!