”Jobba mer!” – Stellantischefens lösning på konkurrensen från Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 maj 2023

Volkswagen, Seat, Skoda, Renault och Fiat har alla gett oss löften om elbilar med en prislapp på under 300 000 kronor. För den italienska tillverkaren Fiat är mindre och billigare elbilar dessutom något de vill bli marknadsledande med.

Men konkurrensen från kinesiska tillverkare ser ut att öka. Och när det kommer till att pressa priser har Kina sedan länge en fördel gentemot europeiska tillverkare.

Till det kommer också Teslas kraftigt sänkta priser på Model 3 och Model Y som skakat om bilbranschen.

Carlos Tavares, chef för den stora Stellantiskoncernen där Fiat och ytterligare 13 märken ingår, varnar nu för att priskrig och konkurrens från Kina kan hota hela den europeiska bilindustrin. Det gjorde han klart under ett framträdande vid eventet Car Symposium i tyska Bochum.

Bland annat Volkswagen trycker på att de kommande modellerna ID. 2all och Cupra Raval ska kosta från 25 000 Euro, omkring 280 000 kronor. De ska byggas i Spanien, men enligt Carlos Tavares måste snart alla bilar för 25 000 Euro tillverkas utanför Europa.

Stellantis själva har bland annat öppnat för att börja tillverka elbilar i Indien för att pressa priset.  

Carlos Tavares kom också med en lösning på utmaningen.

– Vi måste acceptera konkurrensen. I Frankrike säger jag något mycket impopulärt: ni måste arbeta mer!

Den ofta frispråkige Carlos Tavares menade också att Europas framtid annars är som ett turistmål och inte längre som en industrimakt.

– Om tio år kommer vi att servera kaffe till kinesiska och amerikanska turister i Europa, sa han.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!