Kia EV9 hårdtestas inför lansering nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 aug 2022

Nästa år ska Kia EV6 följas upp av den större elsuven Kia EV9. Modellen visades först som ett koncept under bilsalongen i Los Angeles förra hösten. Vad vi då fick se skiljde sig designmässigt en hel del från de rundade formerna hos EV6.

Här var det i stället mer kantiga vinklar – vilket också gör plats för sju personer på insidan. Där hittades en enorm skärm på 27 tun över större delen av instrumentbrädan och luftigheten ökades ytterligare genom att konceptet saknade B-stolpar.

Om det behålls till serieproduktion återstår att se. När Kia i mars bekräftade att EV9 även kommer till Europa visades i alla fall fler bilder på en bil utan B-stolpe.

Nu meddelar Kia att modellen genomgår ett ”sista intensivt testprogram” inför lanseringen nästa år. Det innefattar bland annat hård terrängkörning inklusive sträckor genom djupt vatten.

Men även höga hastigheter utmed släta vägbanor samt körning på ojämn kullersten. Med det vill Kia säkerställa bra komfort på alla underlag.

Hur stor Kia EV9 är och de tekniska tekniska detaljerna får vi ännu inte veta. Kia har tidigare sagt att EV9 blir fyrhjulsdriven, ska klara 0-100 km/h på under fem sekunder och få en räckvidd på 54 mil.

Precis som den mindre EV6 får också EV9 ett 800-voltssystem för att kunna ladda snabbt med en effekt på 240 kW. Enlihgt Kia ska det gå att ladda tio mils räckvidd på tio minuter.

Vilket eller vilka storlekar på batteri som kommer erbjudas nämns däremot inte.

Men snart borde vi få veta mer om detaljerna kring Kia EV9. Lanseringen är planerad till början av nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: