Kia och Hyundai finslipar aerodynamiken med ny teknik

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 jan 2024

Hyundai och Kia presenterar nu ett nytt verktyg för i jakten på de perfekta luftströmmarna. ”Active Air Skirt” kallas tekniken som kan användas för att bättre styra luften i fronten av bilen. Något som enligt tillverkarna kan öka räckvidden med upp till sex kilometer hos deras eldrivna modeller.

Den aktiva ”kjolen” är monterad under bilen bakom den främre stötfångaren och fälls ned vid hastigheter över 80 km/h. Genom det ska turbulensen som uppstår i luftströmmarna kring hjulen kunna styras bättre.

Tester med elbilen Genesis GV60 har visat att ”Active Air Skirt” bidrog till att sänka bilens luftmotstånd med 2,8 procent. Det låter kanske inte som mycket, men bidrar alltså ändå till både mer stabilitet och upp till sex kilometers räckvidd.

Testerna visade att tekniken kan användas med gott resultat även vid hastigheter på över 200 km/h. Tekniken har patenterats i både Sydkorea och USA för att nu genomföra fler tester. Visar även de samma goda resultat är det något vi kan så hos kommande modeller från Kia och Hyundai.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!