Kia vill bygga mindre elbilar i Slovakien från 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 nov 2022

Både Kia EV6 och Ioniq 5 följs upp av stora modeller i form av av elsuven EV9 och sedanen Ioniq 6.

Att de båda koreanska tillverkarna, som tillsammans med Genesis utgör koncernen Hyundai Motor Group, även planerar mindre elbilar har det kommit flera tecken på.

Bland annat har det beställts kompakta drivlinor med en maxeffekt på 184 hästkrafter från underleverantören Borg Wagner.

Enligt branschtidningen Automotive News har Kia beslutat att tillverka mindre elbilar för den europeiska marknaden i Slovakien från 2025. Det handlar då om Kias redan befintliga fabrik i Zilina, där modellerna Ceed och Sportage byggs idag.

Enligt Kia ska den slovakiska fabriken tillverka modeller ”relevanta för europeiska kunder” – och de väljer i allt högre grad att köpa eldrivna modeller.

Flera länder i centraleuropa är på väg att spela en allt större roll i omställningen till elbilar. Volvo har tidigare meddelat att de ska bygga en ny elbilsfabrik i just Slovakien. Kinesiska CATL, världens största tillverkare av elbilsbatterier, har beslutat sig för en jättefabrik i Ungern där även Nio tillverkar stationer för batteribyten till den europeiska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: