Hong Guang Mini EV_1

Kinas storsäljande mini-elbil får bättre räckvidd

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2021

Sedan lansering i Kina förra sommaren har den lilla och billiga elbilen Hongguang Mini seglat upp som en raket på landets elbilsmarknad.
Det låga startpriset från omräknat cirka 38 000 kronor väger upp bilens i övrigt inte särskilt imponerande specifikationer med en räckvidd på 12 eller 18 mil och en toppfart på 100 km/h.

Men nu rapporterar den kinesiska sajten CarNewsChina att de är på väg att förbättras – något som på sikt kan göra modellen mer intressant även för andra marknader.

Enligt uppgifterna ska Hongguang Mini få ett större LFP-batteri på 26 kWh. Tidigare erbjöds bilen med ett batteri på 9 eller 14 kWh och med det större batterier ökar räckvidden till 30 mil. Hongguang Mini ska också få en ny och större motor med en effekt på 30 kW som får toppfarten att stiga till 120 km/h.

Uppdateringen kräver att bilen måste växa med 7,7 centimeter på längden. Men även med det behåller den sina små proportioner och kommer då att mäta knappt under tre meter på längden och 1,49 meter på bredden.

Bilen har kommit till genom ett samarbete mellan amerikanska General Motors och den statliga kinesiska tillverkaren SAIC. Vad det nya priset för den uppdaterade versionen blir är ännu oklart. Också om bilen kommer att börja exporteras till andra marknader utanför Kina. Tidigare har det lettiska företaget Dartz, som annars tillverkar bepansrade fordon för de som behöver extra säkerhet, sagt att de ska lansera bilen i EU under namnet Freze Nikrob EV med ett startpris på 100 000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!