Kinesiska Leapmotor kan bli ”Made in Italy”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 feb 2024

Med sina 14 märken som Fiat, Citroën, Opel, Jeep och RAM är Stellantis redan en stor koncern med aktivitet på båda sidor av Atlanten. I höstas stod det klart att koncernen även ska börja sälja kinesiska Leapmotor på den europeiska marknaden. För det gick Stellantis in med 1,5 miljarder euro och fick för det en andel på 20 procent av ägandet i Leapmotor.

Försäljningen av modeller från Leapmotor väntas dra i gång här senare i år. Enligt uppgifter till branschtidningen Automotive News ska det då inte enbart handla om bilar tillverkade i Kina. För Stellantis har även planer på tillverkning av upp till 150.000 elbilar om året från Leapmotor i Italien. Och då på historisk mark från Fiat, nämligen i märkets huvudfabrik Mirafiori i norditalienska Turin.

När samarbetet stod klart presenterades också målet att till 2030 sälja 500.000 elbilar från Leapmotor utanför Kina. Genom att tillverka dem i Fiatfabriken i Italien kan Stellantis och Leapmotor kringå eventuella strafftullar på elbilar från Kina som kan komma att införas i EU.

Detaljer kring den europeiska lanseringen av Leapmotor och om även Sverige ingår i planerna har ännu inte presenterats. Den första modellen vi kan vänta oss här är elsuben Leapmotor C10, en modell som presenterades under bilmässan IAA förra hösten och då som en ”global” modell för lansering utanför Kina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!