Stellantis växer – börjar sälja Leapmotor i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 nov 2023

När Fiat-Chrysler och franska PSA-gruppen, med märken som Citroën och Peugeot, gick ihop som Stellantis innefattade koncernen redan 14 märken i både Europa och USA. Nu läggs ett femtonde märke till när Stellantis investerar i kinesiska Leapmotor.

Märket grundades 2015 och har visat intresse för att komma in på den europeiska marknaden. Under bilmässan IAA i september var Leapmotor på plats med en rad modeller, bland annat nya elsuven C10 som beskrevs som särskilt anpassad för europeiska kunders behov.

Stellantis går nu in med 1,5 miljarder euro – närmre 18 miljarder kronor – i Leapmotor och får för det en andel på 20 procent av företaget. Samtidigt bildar Stellantis och Leapmotor ett nytt företag som ska sälja Leapmotors modeller utanför Kina från slutet av nästa år.

Fram till 2030 väntas det nybildade bolaget Leapmotor International kunna sälja en halv miljon elbilar utanför Kina. Enligt Stellantis ska det handla om prisvärda men tekniskt avancerade modeller.

Stellantis chef Carlos Tavares har tidigare flera gånger kritiserat kinesiska elbilstillverkare för att konkurrera med orättvisa villkor i Europa. Nu ser koncernen ut att slå in på en väg med annan strategi baserad på samarbete.

– Du kommer att se den kinesiska positionen växa på den europeiska marknaden på något sätt, i någon form. Samarbete är ett sätt att ta itu med den frågan på ett genomtänkt sätt, säger Stellantis finanschef Natalie Knight enligt branschtidningen Automotive News.

– Den kinesiska offensiven är synlig överallt. Med den här affären kan vi dra nytta av den snarare än att bli offer för den, sa Stellantischefen Carlos Tavares efter att samarbetet presenterats.

Även Volkswagen och Audi har inlett samarbeten med kinesiska Xpeng och SAIC. Då handlar det om att få tillgång till teknik och gemensamt utveckla modeller som väntas ta emot bättre på den viktiga kinesiska elbilsmarknaden.

Samarbetet mellan Stellantis och Leapmotor väntas däremot inte innefatta något tekniskt utbyte. I stället handlar det om ren försäljning av modeller från Leapmotor utanför Kina.

När och om Leapmotor även lanseras i Sverige har inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!