Klart: Volkswagen bygger batterifabrik i Spanien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2023

Volkswagen har investerat stort i den svenska batteritillverkaren Northvolt. Men koncernen vill också bygga sex egna gigafabriker för tillverkning av batterier runt om i Europa.

Bygget av den första i tyska Salzgitter – en fabrik som det först var tänkt skulle byggas tillsammans med Northvolt – är redan i gång. Nu står det klart att planerna på den andra gigafabriken utanför spanska Valencia är i hamn. Volkswagen har köpt mark där fabriken kommer byggas för 700 miljoner kronor.

Fabriken ska drivas med el från en egen solcellspark och väntas kunna tas i bruk 2026. Den planerade årskapaciteten är 40 GWh. Det kan jämföras med fabriken Northvolt Ett i Skellefteå som ökade den planerade årskapaciteten från 40 till 60 GWh.

Baterifabriken i tyska Salzgitter ska stå modell för den i Spanien.

Planerna på fabriken i Spanien har varit kända ett tag och är en del i satstningen ”Future Fast Forward”. Med det vill Volkswagenkoncernen och Seat/Cupra göra Spanien till ett viktigt nav i den europeiska elbilstillverkningen.

Volkswagenkoncernen och Seat/Cupra har sagt sig vara redo att investera tio miljarder kronor i projektet, över 100 miljarder kronor. Avgörande för att göra verklighet av planerna har varit att de också får stöd av spanska staten genom omstruktureringsfonden PERTE som finansieras av EU:s stöd för att få i gång ekonomin efter pandemin.

Seat/Cupras vd Wayne Griffith har tidigare sagt att satsningen läggs ned om så inte blir fallet. När Spanien beslutade om fördelningen av de totalt 877,2 miljoner Euro till tio olika projekt gick 397 miljoner Euro, omkring 4,4 miljarder kronor, till ”Future Fast Forward”.

Nästa batterifabrik från Volkswagen väntas hamna i östra Europa, men några konkreta planera har ännu inte presenterats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: