Köpenhamn vill förbjuda fossilbilar i hela staden

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 maj 2023

Stockholm blir nästa år först ut i Sverige med att införa miljözoner i klass 3, där endast bilar som drivs på el med batterier eller vätgas samt gasbilar tillåts köra. Det handlar då om Gamla Stan, samt delar av City på Norrmalm.

Våra grannar i Danmark vill däremot gå längre än så och införa ”nul-emissionszoner” i hela Köpenhamn från 2030. Med det skulle bensin- och dieselbilar förbjudas i den danska huvudstaden. Endast batteridrivna elbilar och vätgasbilar ska tillåtas, enligt förslaget som har stöd av alla partier i stadsfullmäktige i Köpenhamn.

Att förslaget blir verklighet till 2030 är ändå inte spikat ännu. Bland annat ska det nu ske en undersökning kring hur laddinfrastrukturen kan byggas ut ordentligt de kommande sju åren.

Eventuellt krymper förslaget till att endast gälla vissa delar av Köpenhamn. Målsättningen är ändå att reglerna ska gälla för hela staden.

– Utvecklingen går snabbt, och vad vi som politiker vet är att om man inte sätter upp en ambition kommer utvecklingen inte att ske. Så vi måste trycka på, säger Rasmus Steenberger som är talesperson för stadsutveckling i Köpenhamn till danska TV2.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!