Laddboxen Zaptec Go uppdateras för Vehicle to Grid

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jun 2024

Allt fler tillverkare har eller är på väg att lansera modeller som är förberedda för Vehicle to Home (V2H) och Vehicle to Grid (V2G). I båda fall tekniker som öppnar upp för helt nya möjligheter att använda elbilens batteri som energilager och bli en del av framtidens elnät.

För att det ska fungera behövs också dubbelriktade laddare. Zaptec uppdaterar nu sin laddbox Go till Zaptec Go 2 som med det blir förberedd för att klara Vehicle to Grid genom möjligheten att kommunicera med fordonet enligt ISO-standard. Utöver det är Zaptec Go 2 utrustad med funktioner som 1/3-fasväxling och solcellsintegration.

Häromveckan meddelade också Polestar att de inleder ett samarbete med just Zaptec. Förutom installation samt service av laddboxen innefattar det även ett samarbete kring teknik för bidirektional laddning.

– Den här tekniken gör det möjligt för användare att effektivisera sin energianvändning och förvandla sin elbil till en integrerad del av hemmets energisystem, säger John Wastring, interim-vd på Zaptec Sverige.

Ännu är det däremot inte klart när den nya versionen kommer till den svenska marknaden. Till en början kommer den säljas i Tyskland, Schweiz, Nederländerna, Belgien och Luxemburg.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!