Laddplatser: Östersund bäst – Botkyrka sämst

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

1 feb 2017

Östersund är landets laddplatstätaste kommun sett till antalet invånare. Och i Botkyrka i Stockholms län finns inte en enda laddplats. Sundbyberg och Haninge toppar också listan över kommunerna där det är glest mellan laddplatserna.

Nu finns ännu en möjlighet att sätta press på kommunpolitikerna. Genom en ny funktion i Renaults tjänst Elbnb kan användarna framföra önskemål om var de vill ha laddplatser.

Sajten bygger på att användarna lånar eller hyr ut sina egna laddplatser till varandra. När sajten lanserades förra året sa Lars Höglin på Renault, som ligger bakom initiativet att syftet är skynda på omställningen till fossilbränslefria bilar.

– Elbilar är redan verklighet, men trots att det är 2016 och miljö är mer aktuellt än någonsin så laggar infrastrukturen. Därför startade vi Elbnb, ett initiativ som drivs av folket själva och som visar att svenskarna gärna drar sitt strå till stacken när politiska beslut dröjer. Samtidigt vill vi visa att det är lika lätt att ladda en elbil som det är att höja sin röst för grönare vägar.

Bäst                          Invånare per laddplats

1 Östersund                2 655

2 Varberg                   3 052

3 Kalmar                     3 458

4 Solna                       4 231

5 Lund                        4 327

Sämst                    Invånare per laddplats

1 Botkyrka                    89 425

2 Sundbyberg             46 110

3 Haninge                   41 933

4 Örnsköldsvik           27 788

5 Kristianstad             20 628

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: