Lägre och lättare – då kommer elbilarna i “Honda 0 Series”

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2024

I början av året visade Honda vad som beskrevs som en nystart av tillverkarens planer kring elbilar. En rad koncept med samlingsnamnet “Honda 0 Series” visades upp och vi fick veta att Honda ville reducera både vikten och höjden på kommande elbilar för att ge dem längre räckvidd. Dessutom lovades korta laddstopp då batterierna ska gå att fylla från 15 till 80 procent på max 15 minuter.

Nu meddelar Honda att de tänker lansera sju modeller inom 0-serien från och med 2026. Då med “ultratunna” batteripaket och kompakta elmotorer. Vi får också veta att de sex modellerna kommer ha minst 48 mils räckvidd.

Vad det handlar om för bilar avslöjades inte. Honda säger bara att de kommer sträcka sig från små till stora modeller. Under presentationen av “Honda 0 Series” vid mässan CES i Las Vegas visades bland annat konceptet “Saloon” (bilden ovan) som kan beskrivas som en futuristisk blandning av sedan och sportbil med ett högt och extremt framträdande bakparti. Honda säger nu att de planerar lansera en modell ”väldigt lik” konceptet under 2026. Utöver det visades även konceptet “Space Hub”, en minibuss som Honda beskrev något kryptiskt som ”ett nav som förbinder människor med människor och människor med samhället”.

onceptet Space Hub ur “Honda 0 Series”

Samtidigt dubblar Honda investeringen kring utveckling av eldrift och mjukvara fram till 2030 för att nu uppgå till 10 miljarder yen, omkring 690 miljarder kronor. Inom Hondas satsning på eldrift ingår också bilar med bränsleceller. Vilken fördelning Honda tänker sig mellan batteri- och vätgasdrivna modeller nämns inte. År 2030 ska de stå för 40 procent av Hondas globala försäljning, vilket då ska motsvara 2 miljoner sålda eldrivna bilar. 2040 räkna Honda med att endast sälja eldrivna modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!