Lexus visar sin elektriska framtid med konceptet LF-Z

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 mar 2021

Både Lexus och dess ägare Toyota har verkligen haft framgång med sina hybrider. Men när det kommer till rena elbilar är utbudet minst sagt begränsat. Bortsett från vätgasbilen Mirai har Toyota ingen elektrisk personbil på marknaden. Lexus har för tillfället i alla fall en med modellen UX 300e.

Det vill Lexus ändra på och satsar på en betydligt mer elektrisk framtid ­– snart. Idag visades modellen LF-Z Electrifed Concept och ”Concept” är precis vad det är. Det är alltså inte klart om den 4,88 meter långa fyrhjulsdrivna SUV:en verkligen går i produktion. Lexus skriver i ett pressmeddelande att konceptbilen innehåller ”köregenskaper, design och teknik som Lexus planerar att realisera 2025”.

Intressant är den i alla fall och under skalet hittas ett batteri på 90 kWh som ska ge en räckvidd på 60 mil, enligt WLTP.

Fyrhjulsdriften har Lexus system Direct4, som även ska erbjudas på deras laddhybrider. Enligt Lexus ska Direct4 göra det möjligt att styra drivningen mer exakt och systemet kan även anpassa varje enskilt hjul för olika situationer och bättre vägegenskaper.

Designmässigt bjuder den på en ganska futuristisk design med hög midja och väldigt sluttande vindruta. Längre fram brukar en Lexus gå att känna igen på sin stora grill, som här är utbytt mot en tilltäppt front.

Insidan är minimalistisk och ratten har för övrigt även samma ”avkapade” form som på den uppdaterade versionen av Tesla Model S. I övrigt andas insidan väldigt mycket koncept. Men det kan vara en fingervisning om att Lexus kommer satsa på betydligt mer avskalad interiör i framtiden.

För konceptet LF-Z ska visa vilken väg Lexus vill slå in på. Fram till 2025 ska tjugo nya ”eller uppgraderade” modeller med olika grad av elektrifiering presenteras, varav hälften ska vara rena elbilar. Det kommer alltså förmodligen handla om flera befintliga modeller som får drivlinan utbytt mot en elektrisk.

Det var även något som chefen för Lexus Europa, Spiros Fotinos, antydde vid presentationen av LF-Z.

Även Lexus moderbolag Toyota är på gång att lansera flera rena elbilar och har för det tagit fram en ny elbilsplattform kallad e-TNGA. Om även konceptet LF-Z Electrified Concept är byggd på den plattformen svarade Spiros Fotinos inte riktigt på.

– Vi har plattformen e-TNGA, men vi kan också förbereda modeller för elektrisk drivlina som vi har visat innan, sa han till magasinet Auoweek.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: