Lightyear ska lansera solcellsbil för 300 000 kronor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 dec 2021

Den nederländska solcellsbilen Lightyear One har ännu inte lanserats. Tanken är att den ska börja byggas i liten skala hos finska Valmet nästa år. Men redan nu finns planerna på efterföljaren Lightyear Two.

Och den ska bli betydligt billigare än företegets första modell som idag går att förbeställa för omkring 1,5 miljoner kronor.

Lightyear Two ska istället få ett pris från 30 000 Euro, lite drygt 300 000 kronor, och om allt går enligt planerna ska den lanseras 2024. Trots det lägre priset ska Lightyear Two baseras på mycket av den teknik som tagits fram för Lightyear One.

Företaget Lightyear grundades 2016 vid det tekniska universitetet i Eindhoven. Idén bakom deras första modell Lightyear One är att det går att få en lång räckvidd även med ett litet och därmed billigt och lätt batteri om förbrukningen hålls nere.

Utöver det har Lightyear One solceller i karossen som enligt företaget ska kunna bidra med upp till sex mils räckvidd per dag. Genom sin extremt aerodynamiska kaross och låga vikt har utvecklarna kört 71 mil med ett batteri på 60 kWh.

Hos Lightyear Two ska batteripaketet vara ännu mindre och vilken räckvidd vi kan räkna med meddelas inte. Däremot att Lightyear Two precis som sin storebror kommer utrustas med solceller på taket som kan ladda batteriet.

Lightyear berättade om den kommande modellen i samband med att de släppte nyheten om ett samarbete med LeasePlan. Det nederländska leasingbolaget, som även finns i Sverige, har redan reserverat 5 000 exemplar av Lightyear Two.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: