Elbilen logo Meny

Lucid Air slår räckviddsrekord i amerikansk mätning

lucid-air-exterior-04_Foto_LucidMotors

Tesla brukar inte spara på superlativen vid beskrivningen av sina bilar. Men Lucid Motors tar det ofta ännu ett steg längre.

Modellen Lucid Air ska enligt företaget bli en helt ny måttstock för elbilar genom att ladda snabbast, ha bäst innerutrymmen, bäst prestanda och så klart längst räckvidd.

Det sista är något som den amerikanska myndigheten EPA nu kan bekräfta.

Enligt EPA:s mätning kommer Lucid Air 520 miles på en laddning. Omräknat till kilometer innebär det 837 kilometer vilket placerar modellen på en förstaplats bland elbilar i EPA:s mätningar. Det är 185 kilometer längre än de 652 kilometer som Tesla Model S kommer på en laddning, enligt EPA.

Vad siffrorna blir enligt WLTP som vi använder i Sverige återstår att se, för nya Model S finns heller inga WLTP-siffror ännu.  Men generellt är EPA mer generös.

Versionen som testades var Dream Edition som nu finns i två varianter. Rekordtestet utfördes med Dream Edition Range som har 933 hästkrafter. Dream Edition Performance bjuder på hela 1 112 hästkrafter, men då sjönk räckvidden till ”endast” 758 kilometer enligt EPA:s mätning. Båda tester utfördes med 19-tumsfälgar och den som väljer de större på 21 tum får räkna med något kortare räckvidd.

Fokus på effektivitet

Ursprungligen hette det att versionen Grand Touring skulle bjuda på bäst räckvidd. Även den kommer riktigt långt på en laddning, 830 kilometer, men alltså ändå något kortare än Dream Edition Range.

Enligt Lucid Motors är räckviddssiffrorna ett bevis på att de lyckats ta fram den effektiva teknik som de både lovat och haft som mål.

– Avgörande är att denna milstolpe har uppnåtts genom vår världsledande elbilsteknologi och inte genom att bara montera in ett enormt batteri, sa Lucid Motors chef Peter Rawlinson i ett uttalande.

Något litet batteri är det däremot inte. Lucid Air Dream Edition har ett batteripaket på 113 kWh. Intressant är tekniken den så kallade ”Wunderbox”-tekniken runt det som gör att Lucid Air ska vara mer energieffektiv än andra elbilar. Med 900-voltsteknik ska Lucid Air även kunna ladda extremt snabbt, enligt tidigare uppgifter omkring 48 mils räckvidd på 20 minuter.

Lucid Air lanseras nästa år och ska då även komma till Europa.  Exakt datum och priser för Sverige finns ännu inte. Men räkna med ett pris på över en miljon för lanseringsversionen. Senare ska även billigare versioner med enklare prestanda komma.

 

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-09-17