Elbilen logo Meny

Lucid Motors bekräftar planer på fabrik i Saudiarabien

lucid-air-exterior-04_Foto_LucidMotors

I höstas började amerikanska Lucid Motors tillverka och leverera sin första modell Lucid Air till amerikanska kunder. Än så länge haltar produktionen och från leveransstarten i oktober till årsskiftet levererades endast 577 exemplar.

Takten ska skruvas upp vid fabriken i Arizona och det kan behövas inför den planerade lanseringen av Lucid Air i vissa europeiska länder senare i år.

Men längre fram kommer det även bli möjligt att köpa en saudisktillverkad bil från Lucid Motors. Företaget bekräftar nu för den amerikanska nyhetssajten Bloomberg planerna på att bygga en fabrik i Saudiarabien.

– När vi nu framgångsrikt tillverkar och säljer bilar i USA vänder vi vår uppmärksamhet mot fabriken här, sa styrelseledamoten Andrew Liveris till Bloomberg Television under en pågående gruvkonferens i den saudiska huvudstaden Riyadh.

Fabriken uppges stå klar 2025 eller 2026 och det nämns inte om det där planeras tillverkas andra modeller än de vid fabriken i Arizona.

Att det funnits planer på tillverkning i Saudiarabien har däremot varit känt länge. 2018 gick den saudiska statsfonden PIF in med en miljard dollar i Lucid Motors och äger sedan dess 60 procent av aktierna. Ett villkor för investering var att det skulle etableras tillverkning av Lucid Motors elbilar på den arabiska halvön.

Eventuellt hamnar den i Neom vid Röda havet, en planerad framtidsstad som ska visa på modern stadsplanering. Bland annat planeras en 17 mil lång bilfri bebyggelse med plats för en miljon människor.

De ekonomiska kopplingarna till det totalitära landet har flera gånger lett till kritik mot Lucid Motors. Nyligen svarade en märkbart irriterad Peter Rawlinson på frågor kring det i ett program från amerikanska Axios.

– Det här handlar om att bygga elbilar och något som gynnar mänsklighetens framtid. Det är vad jag sysslar med och inte politik, sa Peter Rawlinson till programledaren Joann Muller.

Kort innan PIF investerade i Lucid Motors hade Teslas vd Elon Musk väckt spekulationer om att fonden skulle investera stort i Tesla och med det ta företaget från börsen.

Den affären blev aldrig av. En månad senare offentliggjordes i stället samarbetet med konkurrenten Lucid Motors.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-13