Magna utvecklar bilar till Volkswagens nya märke Scout

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 nov 2023

Volkswagen tycks lägga ut allt mer utvecklingsarbete på entreprenad. I förra veckan kom uppgifter om att deras kinesiska utvecklingscenter ska ta fram lågt prissatta elbilar till 2026. Det handlar förmodligen om små modeller och på andra änden i den skalan sätts nu kontraktstillverkaren Magna på att ta fram en eldriven pickup och elsuv för Volkswagens märke Scout.

Det uppger den österrikiska tidningen Kleine Zeitung som skriver att kontraktet har ett värde på 450 miljoner euro, omkring 5,1 miljarder kronor.

Tillverkningen ska däremot inte ske hos Magna utan i en ny elbilsfabrik som Volkswagen bygger i USA. Både pickupen och elsuven från Scout är planerad att lanseras 2026. Om bilarna även kommer erbjudas på andra marknader är ännu oklart.

Det finns ännu inga tekniska detaljer kring bilarna. Volkswagen har sagt att modellerna från Scout ska använda en annan plattform än dagens ID-modeller. Den österrikiska tidningen nämner en räckvidd på över 60 mil, men det framgår inte varifrån den siffran kommer.

Förra året stod det klart att märket Scout, som Volkswagen äger, återupplivas för att erbjuda ”nästa generation av helt eldrivna pickuper och robusta SUV:ar för amerikanska förare”. Den jeepliknande terrängbilen Scout tillverkades av amerikanska International Harvester från början av 1960-talet fram till 1980.

Att Magna nu är inblandade i projektet kan kännas naturligt med tanke på att det är hos dem som bland annat Mercedes G-klass tillverkas. Även elbilar är något som Magna har erfarenhet av genom att de bygger Fisker Ocean.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!