Mars elektrifierar godistransporter med Einride

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jan 2024

Svenska Einride har uppmärksammats för sin självkörande lastbil. Men de utvecklar också systemet Saga som kopplar samman lastbilar för att optimera körsträckor och kapacitet. Styrkan ligger i att Saga är utvecklat för eldrivna lastbilar från grunden. Utöver det har Einride dessutom gett sig in i laddbranschen med egna laddstationer.

Godisjätten Mars tar nu ta hjälp av Einride när de ska elektrifiera sina transporter i Europa. Fram till 2030 ska 300 eldrivna lastbilar sättas in på vägarna. De första två exemplaren av Mercedes eldrivna lastbil eActros 300 utrustade med systemet Saga har nu börjat rulla i Tyskland. Där används de för transporter mellan en fabrik och ett distributionscenter, en sträcka på 9 mil enkel väg.

Laddning sker vid fabriken, där Einride och Mars har satt upp fyra ”högeffektiva laddpunkter”. Hur effektiva de är och med vilken effekt det går att ladda nämns inte.

Senare i år ska Mars börja köra ytterligare rutter i Nederländerna och Storbritannien med eldrivna lastbilar och Einrides system Saga. 2025 är också tanken att självkörande lastbilar ska börja användas.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: