Med Neue Klasse kommer 3-serie med eldrift och 800-volt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 okt 2021

Arkitekturen Neue Klasse är BMW:s benämning på vad de kallar den tredje generationen av elbilar som ska lanseras från 2025. Inför det lovar den tyska tillverkaren ett rejält kliv framåt, inte minst vad gäller batteriteknik.

Att tillverkarens klassiska 3-serie förr eller senare skulle få eldrift kommer nog inte som en överraskning. Nu ser det ut som att det blir just med en sådan modell som BMW vill lansera Neue Klasse.

Enligt uppgifter till brittiska Autocar vid en intervju med BMW:s utvecklingschef Frank Weber ska det då handla om en modell som nu går under arbetstiteln NK1 och utvecklas med eldrift från början. Idag satsar BMW på en flexibel arkitektur och erbjuder flera av sina modeller med olika drivlinor.

Det vill BMW fortsätta med även efter lanseringen av den nya arkitekturen 2025. Skillnaden är att Neue Klasse i grunden är en arkitektur utvecklad för elbilar som sedan kan anpassas till förbränningsmotorer – tvärtom från dagens CLAR-plattform.

Som ren elbil kommer den eldrivna 3-serien kunna erbjuda bättre innerutrymmen än dagens modeller. Räckvidden ska vara på 70 mil och bilen ska utrustas med BMW:s sjätte generation av den elektriska drivlinan eDrive samt uppges få bakhjulsdrift. Men att även andra versioner kommer är knappast en omöjlighet.

Intressant är att tidningen också uppger att Neue Klasse gör det möjligt att ge den eldrivna 3-serien 800-voltsarkitektur för att kunna ladda med upp till 350 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: