Mer batteribyten – här öppnar NIO nya stationer

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 aug 2023

Med lanseringen av bilar från NIO i Sverige förra hösten lanserades även ett alternativ för laddning här. Som alternativ till att snabbladda under resan kan NIO:s bilar även byta till ett fulladdat batteri vid en NIO Power Swap Station. Nu utökas nätverket med batteribyten när den sjätte stationen öppnas i Frihamnen i Stockholm. Förutom att vara den första möjligheten till batteribyte i huvudstaden är det också den första i Europa av NIO:s senaste generation av Power Swap Station, 3.0. Samtidigt meddelas att nästa station i Stockholmsområdet öppnar i Arlandastad nästa månad. Senare i höst tillkommer ytterligare en Power Swap Station i Malmö.

– Vi är stolta över att som första land i Europa inviga en ny snabbare och smartare Power Swap Station. Tillsammans med vår station i Enköping och nästkommande i Arlandastad – erbjuder vi nu smidiga batteribytesmöjligheter i Stockholmsregionen, säger Mattias Lundgren som är vd för NIO i Sverige.

Den nya generationen av Power Swap Station innehåller åtta fler batterier än tidigare. Totalt rymmer den 21 batterier som gör det möjligt att genomföra 408 batteribyten per dygn. Utöver det ska själva bytet nu ha kortats med omkring en minut och vara klart på mindre än fyra minuter. Den nya stationen är förberedd för att kunna agera som lastbalanserare för elnätet. Tjänsten är gratis att använda året ut för den som leasar genom NIO:s prenumerationstjänst eller har köpt en bil utan batteri som i stället hyrs till en månadskostnad.

Även om just möjligheten att byta batteri är något som får NIO att sticka ut satsas det också på en ny generation av snabbladdare. Det handlar om en 500 kW Super Charger med vätskekyld kabel som uppges vara 50 procent lättare än hos tidigare generation. De nya laddarna ska vara öppna även för andra bilmärken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: