Mercedes dementerar lägre produktion

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

24 jan 2020

Mercedes vidhåller att de tänker tillverka 50 000 exemplar av sin elbil EQC under året. Detta efter att en tysk affärstidning rapporterat att företaget tvingas halvera produktionen på grund av problem med batterileveranserna.

Dementin kom efter att Manager Magazin rapporterade att Mercedes bara kan tillverka 30 000 bilar under året på grund av brist på batterier. Detta ska också ha varit skälet till att företaget förra året bara producerade 7 000 exemplar av EQC, trots att planen var 25 000.

Media Magazin citerar också en talesman för fackklubben på Daimler som säger att Teslas köp av den tyska ingenjörsfirman Grohmann Automation, en affär som slutfördes 2017 och som innebär att Grohmann i dag bygger Teslas industrirobotar för batteriproduktion, ska ha bidragit till att Mercedes inte har tillräcklig batterikapacitet.

Nu säger en talesman för Daimler att Manager Magazins uppgifter inte stämmer.

– Daimler planerar att producera omkring 50 000 exemplar av EQC under 2020, säger Jörg Howe till Reuters.

I samma artikel skriver nyhetsbyrån också att konsultföretaget PA Consulting varnar för att den tyska biltillverkaren riskerar böter på närmare en miljard euro om de inte får ned de genomsnittliga koldioxidutsläppen från bilarna de säljer till 103 gram per kilo under nästa år, en minskning med 21 procent jämfört med 2018.

Daimler ligger ett år före tidsplan

Mercedes EQC slutsåld första året

Mercedes miljardsatsar i nya batterifabriker

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: