Elbilen logo Meny

Mercedes visar lite mer av supereffektiva EQXX

Med konceptet Vision EQXX vill Mercedes i början av nästa år visa upp världens mest energieffektiva elbil. De tekniska detaljerna är ännu få, men Mercedes lovar en räckvidd på 100 mil. Med fokus på effektivitet ska räckvidden inte uppnås genom att utrusta bilen med ett stort batteri. I stället ska aerodynamik och ett extremt lågt luftmotstånd göra den långa räckvidden möjlig. Förbrukning vid körning på Autobahn ska enligt Mercedes vara låga 1 kWh per mil.

Karossens aerodynamiska form syns också tydligt när Mercedes nu släpper en ny mörk bild på Vision EQXX i profil. Förutom det låga luftmotståndet ska bilen byggas i material som både är lätta och hållbara och använda sig av vad Mercedes beskriver som intelligent mjukvara för optimal effektivitet.

”Vision EQXX är en del av ett omfattande teknikprogram från Mercedes-Benz för att övervinna tekniska hinder och ta energieffektiviteten till nya dimensioner”, skriver Mercedes i ett uttalande.

Enligt tidigare uppgifter kommer Vision EQXX att få två växlar och ett 800-voltssystem för snabb laddning. Det hittas bland annat hos Porsche Taycan, Kia EV6 och Ioniq 5 men ännu inte i någon elbil från Mercedes.

Vision EQXX är ett koncept och kommer förmodligen aldrig att sättas i serietillverkning. Mercedes är ändå tydliga med att bilens teknik snabbt ska sippra ned till övriga modeller som utvecklas.

Vision EQXX kommer visas upp på elektronikmässan CES i Las Vegas den 3:e januari.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-12-16