Miljardsatsning på elbilar till bolag bakom Londontaxi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 aug 2024

2013 tog Volvos och Polestars kinesiska ägare Geely över det konkurshotade bolaget bakom de ikoniska taxibilarna i London. Några år senare döptes det om till London Electric Vehicle Company (LEVC) och efter en laddhybridtaxi stod det häromåret klart att bolaget ska satsa stort på egna eldrivna transportbilar.

Som hjälp på vägen för det har Geely nu satsat 120 miljoner pund, eller 1,6 miljarder kronor för utvecklingen av elbilar hos LEVC. Med pengarna, som delvis investerades redan i slutet av förra året, ska LEVC vidareutveckla plattformen Space Oriented Architecture, SOA.

Minibussen L380 delar teknik med bland andra Volvos minibuss EM90.

Den använder bland annat Volvo för minibussen EM90 och Zeekr för sin minibuss 009. Ett exempel på vad LEVC kan hitta på med SOA-plattformen visades tidigare i somras när LEVC presenterade åttasitsiga L380. Den kommer med samma motor på bakaxeln som Volvo EM90 med en effekt på 204 kW (272 hästkrafter) och upp till nästa 70 mils räckvidd enligt den kinesiska körcykeln med det större batteriet på 120 kWh.

Eldrivna minibussar och transportbilar är alltså något vi kan räkna med att få se fler av från LEVC, men förmodligen även från andra märken inom Geelykoncernen. Arbetet med SOA-plattformen har hittills skett både i Kina och Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: