Minst tio nya elbilar från Audi inom två år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 okt 2023

Från 2026 ska Audi endast lansera helt eldrivna modeller. Fossilbilarna som redan utvecklats får hänga kvar ett tag till, men senast 2033 ska också de strykas ur programmet.

Med satsningen på elbilar vill Audi erbjuda ett brett sortiment av modeller. Det innefattar även sportigare bilar som tillverkas i liten serie.

– Jag talar om ikoniska bilar – sportbilar och så. Under de kommande två åren kommer vi att lansera nästan 20 nya produkter – mer än 50 procent av dem helt eldrivna, säger Audis tekniske chef Oliver Hoffmann till brittiska Autocar.

För dessa ”ikoniska” modeller ska Audi arbeta på att ta fram en särskild elbilsplattform. Den uppges vara baserad på Volkswagenkoncernens kommande plattform SSP, som ska ersätta MEB-plattformen som idag används för ID-modellerna.

Får vi se en eldriven Audi R8?

SSP var ursprungligen tänkt att lanseras 2026, men har nu blivit försenad. Tidigast mot slutet av decenniet kommer vi få se modeller som då använder den tekniskt mer avancerade plattformen.

Om det är tidsramen för Audis sportiga elbilar i liten serie och vad det kan handla om för modeller avslöjas inte. Men enligt tidigare uppgifter har Audi planer på en eldriven version av sportbilen Audi R8 som delvis kommer byggas för hand.

För de större volymerna har Audi redan visat serienära koncept på sedanen A6 e-tron, som även kommer som kombin A6 Avant e-tron. Utöver det har Audi presenterat fyra mer experimentella konceot inom serien Sphere.

Nästa elbil på väg ut är elsuven Q6 e-tron, som vi redan har provkört.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!