Mjukvara ska ge Volvos elbilar 30 procent snabbare laddning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 mar 2024

Utveckling av batteriteknik har gett oss både längre räckvidd och kortare laddstopp. För det senare meddelar Volvo Cars nu att de även ska börja använda mjukvara från det brittiska företaget Breathe Battery Technologies. Företaget beskriver sin teknik som ”adaptiv laddning” där mjukvara används för att optimera effekten vid laddning. Något som enligt Volvo ska korta tiden att ladda batteriet från 10 till 80 procent med upp till 30 procent.

– Snabbare laddningstider, i det intervall där kunderna vanligtvis snabbladdar, är ett stort steg i rätt riktning när vi fortsätter att öka den elektriska mobiliteten och göra den tillgänglig för fler människor, säger Ann-Sofie Ekberg som är vd för Volvo Cars Tech Fund som nu har investerat i produkten Breathe Charge.

Mjukvaran styr laddningen i realtid med hjälp av algoritmer som även tar hänsyn till batteriets hälsa och åldrande. Genom det ska den förkortade laddtiden varken riskera slita på batteriet eller kräva några ändringar av dess nuvarande konstruktion. Tjänsten ska komma i den ”nya generationen helt elektriska bilar” från Volvo. Om det innefattar den nuvarande generationen med modellerna EX30 och kommande EX90 eller först med modeller som lanseras senare är oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: