Model 3 och e-Niro får miljöpris

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 sep 2019

Kia och Tesla tillverkar de ur miljösynpunkt bästa bilarna. Detta enligt föreningen Gröna Bilister, vars jury har utsett Model 3 och -Niro till Miljöbästa bil 2019. Audi och Renault får hederspris för sina livscykelanalyser.

Juryn anser att Teslas senaste modell är den bästa elbilen hittills. Den anses också vara det bästa valet för företag, med följande motivering:

”Tesla Model 3 är mer än marknadens just nu bästa elbil. Den är också en signal att man vill vara en del av transportsektorns omställning, att man med sin egen bil vill vara beredd när fordon blir självkörande och delade, och att man är beredd att hjälpa omvärlden på traven i sin omställning. Därtill är den underbar att köra, energieffektiv, har ett väl utbyggd laddinfrastrukturnät samt en räckvidd som gör att långresor inte är något problem. Den finns också med fyrhjulsdrift och fungerar även som dragbil.”

Den koreanska suven anses vara bäst för privatpersoner, bland annat på grund av dess lägre pris, men även för dess användarvänlighet:

”Kia e-Niro har så lång räckvidd och så snabb laddning att nästan ingen kan avvisa eldrift längre, så rimlig prislapp att den snabbt blir lönsam jämfört med motsvarande förbränningsmotorversioner, så goda garantier att även den oroligaste bör bli lugnad, så goda prestanda att ingen kan behöva mer och så goda utrymmen att den räcker och blir över även för den aktiva familjen.”

– Segrarna till Tesla Model 3 och Kia e-Niro är mycket välförtjänta, säger Gröna Bilisters ordförande Johanna Grant. Båda modellerna är nya sedan förra årets upplaga av Miljöbästa Bil, och de tar sig direkt upp till toppen. Även tredjepristagaren Hyundai Kona electric är en ny modell. Detta visar hur snabbt utvecklingen av elbilarna går just nu.

Juryn har inte bara tagit hänsyn till de nominerade bilarnas utsläpp, förklarar Johanna Grant.

–Biltillverkarna har mycket att jobba med för att sluta kretsloppen, men det börjar röra på sig. Gröna Bilister är glada att kunna dela ut pris till Audi och Renault för deras ansträngningar att göra produktionen hållbar och deras vilja att vara transparenta i detta arbete.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!