Musks metallorm à la Volkswagen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

15 jul 2015

Elbilsladdning blir allt mer likt det där utrymmet bakom tv-bänken – en sladhärva, med andra ord. För trots att det experimenteras mycket med induktionsladdning kommer ständigt nya sladdvarianter. Volkswagen tror stenhårt på en robot vid namn Kuka som kör mellan de parkerade bilarna och hjälper till med att stoppa i och dra ur laddsladden. MuskSnakeKonceptet liknar den där metallormen som Elon Musk en gång beskrev. Se Kuka in action i videon nedan.

Visst, det finns fördelar jämfört med trådlös laddning. En av dem är att fordon automatiskt kopplas ur laddstationen för att ge plats åt andra bilar. Men självkörande bilar som är smarta nog att inse när det är dags att lämna laddplattan löser samma problem – åtminstone så länge som ägaren inte hackar systemet och slår av funktionen.

Amerikanska Car Charging Group som driver ett nätverk av laddstationer har hittat en annan lösning, rapporterar Transport Evolved. Femton minuter efter att bilen är fulladdad börjar klockan ticka och ägaren debiteras 8 cent (omkring 70 öre) minuten. Kanske inte lika futuristiskt som Elons metallorm och Volkswagens Kuka, men ändå.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: