Nästa steg i Toyotas satsning på eldrift visas nästa vecka

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 apr 2021

Toyotas europeiska avdelning har gjort det till en vana att skicka ut korta pressmeddelanden. Senast i raden handlar om Toyotas kommande elbilar och vi får inte veta mer än att något ska visas den 19:e april.

”Toyota är redo för sin nästa spännande resa inom elektrifiering, att gå ”Beyond Zero” är  allt vi får veta idag. Bilden som följer med pressmeddelandet har filnamnet ”bev”, så det mesta tyder på att det rör sig om en batteridriven bil och inte någon ny modell med bränsleceller.

Bilden visar nosen på vad som ser ut att vara en SUV dold i ett garage. Det passar med tidigare uppgifter som har pekat på att Toyota under våren planerar visa en elektrisk SUV i samma storlek som RAV4.

Bakom ”Beyond Zero” döljer sig Toyotas samlade satsningar på utsläppsfria drivlinor. Det innefattar allt från småbilar och båtar till ett koncept på en vätgasdriven månbil.  

Rent konkret här på jorden har ”Beyond Zero” hittills främst har handlat om bränslecellsbilen Mirai samt eldrivna versioner av transportbilar. I övrigt har Toyota med stor framgång erbjudit sina hybridmodeller.

Men i år ska vi få se det första av de sex utlovade rena elbilar som Toyota bygger på den nya plattformen e-TNGA.

Amerikanska tidningen Car and Driver skriver också att Toyota där har märkesskyddat namnet ”Toyota BZ”, samt sex modellnamn som alla heter något med BZ.

Det ser alltså ut som att begreppet ”Beyond Zero” – BZ – är namnet som Toyota vill använda på sina kommande eldrivna modeller.

Plattformen e-TNGA är utvecklad tillsammans med Subaru och ska erbjuda möjlighet att utrusta bilarna med elmotor på framaxeln, bakaxeln eller på båda axlar för fyrhjulsdrift. Bland de sex registrerade modellnamnen hittas även BZ4X, där ”X” misstänks stå för just fyrhjulsdrift. Eventuellt kan det även stå för Crossover vilket skulle betyda att fyrhjulsdrift även kommer hittas i flera modeller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: