NIO breddar utbudet – säljer nu också telefoner

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 sep 2023

Den senaste tiden har det varit tyst kring den länge omtalade självkörande elbilen från Apple. Att dator- och telefontillverkaren jobbar på någon typ av bil är säkert. Men nu kan den viktiga inkomstkällan från att sälja iPhones få konkurrens och då just från en biltillverkare.

Kinesiska NIO lanserar nu en egen telefon, som får det logiska namnet NIO Phone. Det handlar om en Androidbaserad telefon med funktioner särskilt utvecklade för att användas med NIO:s bilar.

Den kan naturligtvis användas som virtuell nyckel för att komma in i bilen. Men med en egen telefon vill NIO framförallt mer koppla samman ägarna med sin bil och märket NIO.

Redan idag finns NIO:s app som även är ett community för ägarna, som NIO föredrar att kalla ”users”. Med den egna telefonen tillkommer fler funktioner som inte går att göra med appen på en annan telefon.

Bland annat ska det gå att spegla telefonen på bilens skärm för att använda appar – något som verkar påminna om Apple Car Play och Android Auto.

En virtuell knapp ska gå att programmera för 30 olika funktioner för att enkelt ställning till exempel klimatanläggningen som du alltid vill.

En intressant detalj är att telefonens Qualcomm Snapdragon 8-chip ska kunna användas även av bilen för beräkningar och därmed öka dess prestanda.

Telefon börjar säljas i Kina i slutet av september med ett pris från omräknat omkring 9.000 kronor. Om den även är tänkt att lanseras på andra marknader är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: