Nio kommer till Europa – Norge först ut

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 maj 2021

Fler nya kinesiska elbilstillverkare vill expandera från hemlandet. MG, som idag ägs av SAIC, har precis börjat säljas i Sverige och flera andra står i startgroparna.

Det på senare tid kanske mest omtalade kinesiska märket är Nio som antytt att de vill etablera sig i Europa under 2021.

Nu är det bekräftat och först ut är den norska marknaden. I Oslo ska det tillverkarens första ”Nio House” utanför Kina öppna portarna i september i samband med att suven ES8 med plats för sju personer börjar levereras till kunder.

Redan i juli ska det gå att beställa ES8 som inför lanseringen i Norge ska anpassas till en ”europeisk” version. Den får då ett batteri på 100 kWh som ska ge en räckvidd på ”omkring” 50 mil enligt WLTP, skriver Nio.

Nästa år ska även sedanen ET7, som presenterades tidigare i år och ska ha upp till 100 mils räckvidd, börja säljas i Norge. Priser för den eller ES8 fick vi däremot inte veta.

Nio har fått mycket uppmärksamhet för hög teknisk nivå med bland annat den virtuella assistenten Nomi och delvis självkörning med NioPilot som även kommer finnas i Norge. Men även för att de lyckats etablera ett nät med stationer för batteribyten i hemlandet Kina. Nyligen rapporterade Nio att de har genomfört över två miljoner batteribyten. Ett frågetecken inför lanseringen i Europa var därför om konceptet skulle komma även här.

Så blir det också och de första fyra stationerna ska stå klara kring Oslo redan i år. Det ska sedan utökas med fler stationer i andra städer under 2022.

Dessutom ska Nio bygga egna snabbladdare med upp till 180 kW, men det finns ännu inga uppgifter hur många som är planerade.

Om och när Nios etablering i Europa utökas till andra länder och Sverige fick vi inte heller veta. Chef för Nio i Norge är Marius Hayler, som tidigare varit marknadsdirektör för Volvo i Norge.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: