Nissan bygger batterifabrik och tillverkar ny elbil i Storbritannien

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jul 2021

Renault meddelade häromdagen att de samarbetar med kinesiska Envision AESC kring bygget av en batterifabrik i Frankrike. Nu hakar även allianspartnern Nissan på med en liknande satsning, den här gången i Storbritannien. Intill Nissans fabrik i engelska Sunderland ska Envision AESC uppföra en batterifabrik som en del i en gemensam investering på en miljard pund, närmre tolv miljarder kronor.

Det blir Storbritanniens första ”gigafactory” för batterier och ska till en början ha en kapacitet på 9 GWh årligen. År 2030 ska det ha ökat till 25 GWh årligen för att vid ett senare skede vara uppe i 35 GWh. Det är betydligt mer än vad som tidigare har rapporterats i brittiska medier när det ryktats om planerna.

Vad som däremot tidigare ryktats om är att Nissan även vill bygga 100 000 exemplar årligen av en ny elektrisk modell i fabriken i Sunderland. Det ska handla om en crossover-modell baserad på plattformen CMF-EV, som Nissan delar med Renault och Mitsubishi.

Nissan säger att den ska bygga på erfarenheterna de samlat på sig med Nissan Leaf, men bjuda på ”nästa generation” av effektivitet och batteriteknik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!