Nissan har nästan inga batterier att återvinna – används ännu i bilar som rullar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 aug 2022

Att elbilsbatterier kan göra nytta även efter att de slutat ge energi till en bil finns det många exempel på. Som energilager kan de användas i mobila laddstationer och återvinns de rätt kan metallerna användas vid tillverkning av nya batterier.

Just återvinning av elbilsbatterier ses som en ny framtidsbransch som både svenska Northvolt och Teslas tidigare utvecklingschef JB Straubel investerar i.

Oavsett om batterierna får fortsätta arbeta inom nya områden eller om de återvinns behövs det naturligtvis batterier som inte längre används av en elbil. Och i alla fall hos Nissans är det något som det är ont om.

– Nästan alla elbilsbatterier som vi någonsin har tillverkat sitter fortfarande i bilar. Och vi säljer elbilar sedan tolv år tillbaka, säger Nic Thomas som är marknadschef för Nissan i Storbriatannien till magasinet Forbes.

Rent praktiskt innebär det att Nissan inte har tillgång till ett stort lager av batterier från gamla elbilar. Och det trots att Nissan Leaf har sålts i över en halv miljon exemplar sedan lanseringen 2010.

Nic Thomas beskriver det som raka motsatsen till vad kritiker pekade på när Nissan med sin Leaf lanserade en av de första masstillverkade elbilarna. Nämligen att batterierna inte skulle hålla under bilens hela livslängd.

Hur många batterier från Leaf som Nissan kunnat använda för energilagring eller återvunnit framgår inte. Med det ska handla om en mindre mängd från krockade bilar eller där batteriet har bytts ut som en del av garantin.

Och att det finns kapacitet kvar även när bilen slutat rulla råder det ingen tvekan om.

– I slutet av fordonets livslängd – 15 eller 20 år framåt i tiden – tar du ut batteriet ur bilen och det är fortfarande friskt, med kanske 60 eller 70 % av av kapaciteten kvar, säger Nic Thomas.

Även Renault presenterade tidigare i år en studie som visade att 99 procent av batterierna i alla Renault Zoe som sålts fortfarande har kvar minst 70 procents kapacitet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: