Nissan Leaf fyller 5 år i dag

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

9 dec 2015

I dag var det exakt fem år sedan som den första Nissan Leaf lämnade fabriken. Sedan dess har världens mest sålda elbil, 200 000 exemplar, emottagit 92 priser, bland annat World Car of the Year, sparat cirka 328 482 ton koldioxid på en sammanlagd resa tur och retur till månen 2600 gånger.

– Elbilsteknologi kommer fortsättningsvis att finnas i hjärtat av vår produktutveckling. Genom att kombinera vår pionjäranda när det gäller elbilar och innovation rör sig Nissan allt närmre en utsläppsfri framtid för biltransporter, säger Nissans vd Carlos Ghosn.

Det har onekligen hänt mycket på fem år. Då var de enda elbilarna med litiumjon-batterier Mitsubishi iMiEv och Tesla Roadster. Med få eller inga laddplatser. I dag har nära nog alla biltillverkare en elbil till salu, eller under utveckling. Antalet snabbladdare till Nissan, Chademo, är i dag uppe i 10 000 stycken över hela världen. I Södra Sverige börjar utbyggnaden vara så pass bra att man kan köra till de flesta städer.

Utveckligen har gått fort, men de närmsta fem åren kommer vi att se en ännu större utveckling, när Nissan bland andra företag lanserar elilar med kring 40 mils räckvidd för humana priser, som dessutom kommer ut i en omgivning där laddinfrastrukturen ser mycket annorlunda ut än vad den gjorde för fem år sedan.

Det är bara att gratulera Leaf på femårsdagen. En pionjär som varit med om att bana vägen för en utsläppsfri fordonsflotta.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: