Nissan IMx Concept - Photo 03-source-1200x675

Nissan vill vara 100% ”elektrifierade” till 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2021

Med Leaf fick Nissan tidigt en eldriven storsäljare och modellen har hittills sålts i över 500 000 exemplar.

Nissan vill nu gå längre och meddelar att senast 2030 ska alla sålda bilar vara ”elektrifierade”. Ordvalet tyder på att det inte enbart handlar om rena elbilar och lämnar dörren öppen även för laddhybrider i programmet.

Målet gäller också för det som Nissan beskriver som sina ”nyckelmarknader”, alltså Japan, USA, Kina och Europa.

Utöver det är Nissan tydliga med att de vill ta ett helhetsgrepp på temat utsläpp och siktar mot att vara ett koldioxidneutralt företag till år 2050.

Fortsatt elektrifiering av bilar spelar då en viktig roll. Stort fokus ska ligga på utveckling och förbättring av mer effektiva drivlinor och batterier, bland annat genom solid state-teknik.

– Vi kommer att fortsätta att expandera vår utveckling inom elektrifierade fordon runt om i världen, viket är en stor del i Nissans mål om att bli koldioxidneutrala, säger Nissans vd Makoto Uchida i ett pressmeddelande.

Även vid själva tillverkningen vill Nissan både minska utsläppen och öka energieffektiviteten. Det ska man göra genom initiativet  ”Nissan Intelligent Factory”.

Nissan klimatmål 2050
Nissan klimatmål 2050

Företaget nöjer sig heller inte med bilar utan vill även utveckla batterisystem som kan förse byggnader med förnybar energi för att minska användningen av kolkraft.

2030 tycks för allt fler tillverkare ses som året då eldrivna bilar slår igenom på allvar. Bland annat meddelade Audi nyligen att de upphör med förbränningsmotorer i sina mellanklassmodeller till 2030.

Till dess ser många i branschen att eldrift kommer vara intressant för de flesta tack vare fler modeller att välja bland och en förbättrad infrastruktur för laddning.

Men också det faktum att fler och fler länder antyder förbud mot försäljning av bilar med förbränningsmotorer från 2030 spelar in – en idé som också Volvos vd Håkan Samuelsson har uttryckt stöd för. Storbritannien tidigarelade det planerade förbudet från 2040 till 2030 och i Sverige pågår en utredning om möjligt förbud som ska redovisas senast idag, 1:a februari.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!