Northvolt expanderar – bygger fabrik i Polen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

23 okt 2018

Den svenska batteritillverkaren Northvolt har en bra bit kvar innan fabriken i Skellefteå och forskningscentret i Västerås står färdiga. Trots det har företaget, under ledning av Tesla-veteranen Peter Carlsson, beslutat att uppföra en tredje anläggning.

Fabriken, som ska ligga i den polska staden Gdansk vid Östersjökusten, ska tillverka större moduler för energilagring, meddelade företaget på måndagen.

Anläggningen, som är ett samarbete mellan Northvolt och South Bay Solutions, ska initialt ha en kapacitet för 10 000 batterimoduler på årsbasis. Planen är att därefter expandera.

– Vi har under det senaste året sett ett snabbt växande intresse för kompletta batterilösningar bland flera av våra nyckelkunder, säger Carlsson.

Själva batterierna ska tillverkas i Skellefteå, där en pilotanläggning ska stå klar 2020. Den polska fabriken ska tillverka allt annat som krävs för storskalig energilagring, däribland höljet, styrsystemet och komponenter för temperaturkontroll. Fabriken  tas i drift redan nästa år.

Det finns flera anledningar till att man har valt norra Polen. Området har bland annat en lång tradition av industriell tillverkning. Där finns även den kompetens som krävs och det geografiska läget är fördelaktigt, eftersom många av kunderna finns på kontinenten.

Northvolt har börjat bygga sin fabrik

EIB lånar ut halv miljard till Northvolt

Europas största batterifabrik hamnar i Skellefteå

VW-chef: Det krävs 40 gigafactory 2025

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!