Nu är det klart – Northvolt och Volkswagen bygger batterifabrik i Tyskland

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

6 sep 2019

Volkswagen och Northvolt har startat ett joint venture-bolag för att bygga en batterifabrik i Satzgitter, Tyskland, skriver Northvolt i ett pressmeddelande.

Målet är att starta produktion av battericeller vid årsskiftet 2023/2024. Den årliga produktionen ska initialt ligga på 16 GWh.

Ägarandelen i det nya bolaget är 50/50. Bygget av fabriken inleds redan nästa år.

Delar av de 900 miljoner euro som Volkswagen investerade i Northvolt för fabriksbygget i Skellefteå kommer nu att gå till joint-venture-bolaget. Med det här avtalet äger nu Volkswagen 20 procent av Northvolt och får en plats i styrelsen.

– Battericeller är en nyckelkomponent för elektrifieringen, därför samarbetar Volkswagen och Northvolt för att driva utvecklingen mot att få en effektiv cellproduktion i Europa. Genom att skapa ett joint-venture-bolag och bygga en fabrik i Salzgitter, säkrar vi upp att vi får kärnteknologin kring battericeller även i Tyskland, säger Stefan Sommer, som sitter i Volkswagen AG:s styrelse med ansvar för inköp och logistik, och som också är den person som tar plats i Northvolts styrelse.

Fredrik Hedlund, blir vd på det nya bolaget från att tidigare ha varit strategichef på Northvolt.

– Att bygga en gigafactory i Tyskland tillsammans med Volkswagen ger Northvolt möjligheten att öka produktionskapaciteten av gröna battericeller som har ett minimalt CO2-avtryck. Det här kommer att få en signifikant betydelse för elektrifieringen i Europa, säger han.

Och batterier behövs. Bara Volkswagen-gruppen behöver årligen mer än 150 GWh från 2025 i Europa och lika mycket i Asien.

Volkswagen-gruppen planerar att lansera närmare 70 nya helelektriska bilmodeller de kommande tio åren och bygga cirka 22 miljoner bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: