Nu är det klart – Northvolt och Volkswagen bygger batterifabrik i Tyskland

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

6 sep 2019

Volkswagen och Northvolt har startat ett joint venture-bolag för att bygga en batterifabrik i Satzgitter, Tyskland, skriver Northvolt i ett pressmeddelande.

Målet är att starta produktion av battericeller vid årsskiftet 2023/2024. Den årliga produktionen ska initialt ligga på 16 GWh.

Ägarandelen i det nya bolaget är 50/50. Bygget av fabriken inleds redan nästa år.

Delar av de 900 miljoner euro som Volkswagen investerade i Northvolt för fabriksbygget i Skellefteå kommer nu att gå till joint-venture-bolaget. Med det här avtalet äger nu Volkswagen 20 procent av Northvolt och får en plats i styrelsen.

– Battericeller är en nyckelkomponent för elektrifieringen, därför samarbetar Volkswagen och Northvolt för att driva utvecklingen mot att få en effektiv cellproduktion i Europa. Genom att skapa ett joint-venture-bolag och bygga en fabrik i Salzgitter, säkrar vi upp att vi får kärnteknologin kring battericeller även i Tyskland, säger Stefan Sommer, som sitter i Volkswagen AG:s styrelse med ansvar för inköp och logistik, och som också är den person som tar plats i Northvolts styrelse.

Fredrik Hedlund, blir vd på det nya bolaget från att tidigare ha varit strategichef på Northvolt.

– Att bygga en gigafactory i Tyskland tillsammans med Volkswagen ger Northvolt möjligheten att öka produktionskapaciteten av gröna battericeller som har ett minimalt CO2-avtryck. Det här kommer att få en signifikant betydelse för elektrifieringen i Europa, säger han.

Och batterier behövs. Bara Volkswagen-gruppen behöver årligen mer än 150 GWh från 2025 i Europa och lika mycket i Asien.

Volkswagen-gruppen planerar att lansera närmare 70 nya helelektriska bilmodeller de kommande tio åren och bygga cirka 22 miljoner bilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!