Nu kommer superelbilarna – produktionsstart för Nevera och Battista

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jul 2022

Klassiska superbiltillverkaren Lamborghini har tidigare sagt att det inte går att kombinera eldrift med den prestanda de vill ha. Att så inte är fallet har kroatiska Rimac visat med den eldrivna sportbilen Nevera.

Kanske har det också bidragit till att få Lamborghini att tänka om. För även de ska släppa eldrivna modeller.

Men då de ännu är flera år in i framtiden har produktionen av både Rimac Nevera nu kommit i gång.

De första leveranserna är planerade till om några veckor. Den som lagt en beställning på bilen – och betalat omkring 20 miljoner kronor – kan då se fram emot ett rejält prestandapaket att pressa på vägarna.

Rimac Nevera

Med en elmotor på varje hjul har Nevera en total effekt på 1 914 hästkrafter och ett vridmoment på hela 2 360 Nm. 0-100 km/h tar endast 1,85 sekunder.

Därför anger Rimac även tiden det tar att komma upp i 300 km/h, vilket tar 9,3 sekunder. Efter det kan du fortsätta ända tills mätaren visar 400 km/h som är den officiella toppfarten.

Batteriet på 120 kWh ger Nevera både en låg tyngdpunkt och en räckvidd på 55 mil. Just batteriteknik är Rimacs specialitet och bilen kan ladda med upp till 500 kW. Hittar du en snabbladdare med tillräcklig effekt tar det då 22 minuter att ladda från 0 till 80 procent.

Endast 150 exemplar av Nevera kommer att tillverkas under tre år. Så det gäller att vara snabb att hugga ett exemplar.

Pininfarina Battista

Skulle det inte gå vägen finns även den besläktade Pininfarina Battista som alternativ. Även den har nu börjat tillverkas och ska börja levereras till kund vid slutet av sommaren.

Den italienska karossbyggaren har satt designen till flera klassiska bilmodeller genom åren. Nu ger de sig alltså in elbilsbranschen och sparar då inte på krutet.

Även här ligger priset på omkring 20 miljoner kronor och under den låga karossen är tekniken till stora delar samma som hos Nevera. Toppfarten anges här däremot till ”endast” 350 km/h och räckvidden till 50 mil.

Pininfarina planerar även att lansera en elsuv baserad på tekniken som används till Battista.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: