Ny anläggning viktigt steg mot Northvolts hållbara batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 aug 2023

Svenska Northvolt bygger inte bara batterier. Inom programmet Revolt arbetar företaget också med att återvinna uttjänta batterier från elbilar för att använda materialet vid tillverkning av nya batterier. I anslutning till den första fabriken i Skellefteå planeras också återvinningsanläggnigningen Revolt Ett.

Inför den planerade tillverkningen av batterier i en ny fabrik i Tyskland väljer Northvolt nu att först börja med återvinning. Idag torsdag drog Northvolt igång en 12.000 kvadratmeter stor återvinningsanläggning i Hamburg. Där kan 10.000 ton batteripaket årligen monteras isär för återvinning. Själva anläggningen drivs i samarbete med företaget EMR som är aktiv inom metallåtervinning. Northvolt har stått för kunnande och installation av bland annat urladdning och isärplockning av batteripaketen.

– Möjligheten att effektivt återvinna batterier är avgörande för att göra elbilsrevolutionen så hållbar som möjligt. Med anläggningen i Hamburg är vi redo att återvinna stora volymer av europeiska batterier och göra ytterligare framsteg i vår strävan att skapa en cirkulär batteriindustri, säger Emma Nehrenheim som är miljöchef hos Northvolt.

Som exempel på material som ska återvinnas för att användas vid tillverkningen av nya batterier nämns koppar och aluminium. Resten av batteripaketen krossas för att ur det återvinna litium, nickel, mangan och kobolt. Det kommer då ske i den kommande anläggningen Revolt Ett.

Redan 2021 meddelade Northvolt att de tillverkat battericeller med enbart återvunnet nickel. Förra året öppnade företaget i Norge tillsammans med norska Hydro en återvinningsanläggning för batterier som uppges vara Europas största.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: