Nu byggs Volvos eldrivna flaggskeppsmodell EX90

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 jun 2024

I november 2022 visade Volvo upp EX90, en modell som då beskrevs som “början på en ny era” då det var tillverkarens första elbil som utvecklats som en sådan från grunden. Nu har tillverkningen av EX90 dragit igång i Volvos amerikanska fabrik i Charleston, South Carolina. Där byggs sedan tidigare sedanen S60 och fabriken har en kapacitet för att tillverka 150.000 fordon om året.

Även den här gången talar Volvo om “en ny era”, då vad gäller säkerhet eftersom EX90 drivs av så kallad “core computing”-teknik. Något som innebär att bilen alltid är uppkopplad och kan förbättras med tiden genom uppdateringar over the air, OTA. EX90 har tidigare kallats för den säkraste Volvon någonsin där sensorerna ska skapa en “osynlig sköld” runt bilen.

– Den helt elektriska Volvo EX90 är början på en ny era för Volvo Cars – en ny era för säkerhet, hållbarhet och människocentrerad teknik, säger Volvochefen Jim Rowan.

Volvo EX90 har plats för sju personer och kommer med ett batteri på 111 kWh för en räckvidd på upp till 60 mil. Batteriet kan laddas med upp till 250 kW och ska gå att fylla från 10 till 80 procent på 30 minuter. Priset börjar på 997.000 kronor och leverans till kund väntas dra igång under andra halvan av i år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!