Ny lovande batteriteknik från svenska forskare
Einar Wennmyr
3 dec 2014
En ny design av anoder i litiumbatterier visar på möjligheten att förkorta laddningstiden med faktor 20.
Forskare på Purdue-universitetet i samarbete med forskare från Sverige har tagit fram en ny anod baserad på tenn-oxid. Anoden består av ett ordnat nätverk av tennoxid-nanopartiklar som ger en porös sammanhängande struktur vilket tillåter materialet att expandera och dra ihop sig under laddning-urladdningscykeln. Ett batteri med en sådan anod kan laddas till högre kapacitet på 30 minuter än med 10 timmars laddning för ett litiumbatteri med en konventionell grafitanod.
Förutom den kortare laddningstiden har detta batteri dubbla lagringskapaciteten jämfört med ett vanligt batteri. Råmaterialet är billigt och nanopartiklarna tillverkas genom att tillsätta tenn-oxid till kokande vatten följt av värmebehandling. Tillverkningsprocessen är med andra ord enkel och kräver ingen avancerad kemisk process.
Som vanligt när det gäller batteriforskning är det ett långt steg mellan forskningsresultat och produkter som kan användas i elbilar. Vi lär nog även i detta fall få vänta ett tag, batteriet ska först demonstreras i prototyper och sedan testas för att på längre sikt dyka upp i elbilar.