Ny plug-in hybridfärja mellan Sverige och Norge – men kan bara laddas i Norge

Lotta Hedin

Lotta Hedin

14 aug 2019

På fredag den 16 augusti går den officiella jungfruturen för världens största plug-in hybridfartyg som ska trafikera Strömstad i Sverige och Sandefjord i Norge. Men än så länge kan färjan bara laddas i Norge, och det är i Norge den kommer köra på batteri.

Fartyget Color Hybrid är enligt rederiet världens största plug-in hybridfartyg, med plats för 2000 passagerare och 500 bilar. Det fem megawattimmar stora batteriet ( 5000 kWh) möjliggör sextio minuters resa på el. Men eftersom fartyget än så länge bara kan laddas på den norska sidan blir det en halvtimmas resa i vardera riktning som kommer ske på el, och det är under passagen genom Sandefjordsfjorden som eldriften kommer ske. Den totala restiden Sandefjord-Strömstad är två och en halv timma.

– Det betyder att vi reducerar koldioxidutsläppen från resan med 20 procent. Med laddning i Strömstad skulle det bli 40 procent, säger Helge Otto Mathisen, kommunikationschef på Color Line.

Enligt Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, var det från början inte aktuellt med laddning i Strömstad eftersom fartyget skulle ligga i hamn där så kort tid att laddning inte skulle vara möjlig. Men utvecklingen går fort på området och nu finns möjligheten att ladda så snabbt som krävs. Det handlar dock om en stor investering på drygt 10 miljoner kronor, uppskattar Kent Hansson, som också understryker att stora investeringar redan har gjorts för att anpassa hamnen för det större fartyget. Kommunen har nu sökt medel för medfinansiering av laddning och fått ett positivt besked om stöd från ett EU-projekt. Men än saknas det en hel del pengar.

– Vi jobbar på det. Målsättningen är naturligtvis att hitta en lösning. Att få 40 procents eldrift för fartyget är viktigt även för Strömstad, och rutten går ju genom flera marina nationalparker, säger Kent Hansson.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!