Ny satsning ska göra BYD ledande på smarta funktioner

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jan 2024

Sedan starten 1995 har kinesiska biltillverkaren BYD vuxit snabbt. Förra året skeppades totalt 3,03 miljoner fordon, varav 1,6 miljoner var elbilar. Något som gör BYD till världens näst största elbilstillverkare efter Tesla, som förra året levererade 1,81 miljoner bilar.  

I veckan har BYD lanserat nästa steg i sin expansionsplan och den här gången är det fokus på teknik. Under eventet ”Dream Day” (BYD står för ”Build Your Dreams”) presenterades konceptet “Xuanji smart car system” som ska stärka märkets position inom områden som uppkoppling och självkörande funktioner.

Systemet använder vad BYD beskriver som världens största databas för artificiell intelligens. Det ska bidra till att bilen snabbt kan reagera på vad som händer både kring den och på insidan. Något som ska göra att modeller från BYD blir självkörande i nivå 3 där bilen kan köra själv på motorväg, men föraren måste vara redo att gripa in. Förutom uppkoppling mot 5G-nät för snabb data ska det även finnas ett eget sattelitsystem för kommunikation.

Xuanji-systemet ska också visa på ett nytt steg för att skapa en både mer underhållande och personlig upplevelse i bilen. Något som inte minst är viktigt för den kinesiska marknaden. Till exempel genom att kunna sjunga karaoke eller spela TV-spel på bilens skärmar och styra med ratten, som använder steer by wire.

För att få material till dina social media-kanaler vill BYD erbjuda en drönare som följer bilen i hastigheter på upp till 50 km/h och tar bilder.  

Namnet ”Xuanji” ska för övrigt betyda ”polstjärna”, vilket måste ses som ett lite oväntat val av namn. Enligt BYD arbetar 90.000 anställda vid tillverkarens utvecklingsavdelning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!