Nytt besked – Miljözon klass 3 införs i centrala Stockholm

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 okt 2023

Förra veckan fick vi veta att Stockholm stad backar från planerna på att inför Sveriges första miljözon klass 3 i centrala Stockholm och Gamla stan. Något som innebär att endast el- och gasbilar får köras inom zonen. I stället ska Gamla stan bli en så kallad ”stadsmiljözon” med sänkta hastigheter och färre parkeringsplatser.

Något som tolkades som att planen på miljözon klass 3 var helt från bordet. Men inte helt, för nu meddelar Miljöpartiet att landets första miljözon klass 3 införs i 20 kvarter i centrala Stockholm. Mellan Hamngatan i söder, Kungsgatan i norr och Sveavägen i väster och Birger Jarlsgatan i öster blir det från 31:a december 2024 förbjudet att köra bensin- och dieselbilar.

Sveriges första miljözon klass 3 införs inom det blå området från 31:a december 2024.

För tung trafik kommer även ”utsläppssnåla laddhybrider” att tillåtas inom zonen, men det anges inte om det finns några gränsvärden för utsläppen.

– Miljözonen införs i ett område med många gående och cyklister, där luftkvaliteten behöver bli bättre. Det är också en del av City där vi ser att det finns ett stort engagemang för en snabbare elektrifiering, med aktörer som kan vara draglok i omställningen. Därför är det en bra plats att börja på, säger Lars Strömgren som är miljöpartistiskt trafikborgarråd i Stockholm.

Totalt handlar det om ett område på 180.000 kvadratmeter. Och det är enligt Lars Strömgren den första i flera etapper. Under nästa år ska Stockholm. Till vilka delar av zonen ska utökas.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: