Nytt initiativ – de vill bli Sveriges bästa elbilsstad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 aug 2023

Tidigare i år rankade tidningen Dagens Industri Sveriges bästa mobilitetsstäder. Priset för staden som jobbar bäst för hållbar mobilitet gick till Lund. På andra plats hamnade Västerås, som nu visar revanschlusta att vid nästa ranking knipa förstaplatsen. I ett gemensamt initiativ från det lokala energibolaget Mälarenergi och ABB E-Mobility ska det nu satsas på att ytterligare bygga ut möjligheten att ladda sin elbil i staden. Med E-Mobility har ABB lanserat flera laddlösningar under senare år. Bland annat snabbladdaren Terra 360, som när den visades 2021 var världens snabbaste laddare med en effekt på 360 kW. ABB grundades också en gång i tiden som ASEA i just Västerås, för att sedan bli ABB vid sammanslagningen med schweiziska Brown Boweri.

I slutet av i år kommer det finnas 1.000 laddpunkter från Mälarenergi i Västerås. Något som uppges komma att öka med ”tusentals laddpunkter per år”.

– Det finns ingen annan väg. Elektrifieringen är inte valbar, utan ett måste, säger Misagh Mogadasi som är avdelningschef för Energitjänster inom Mälarenergi.

Målet är att göra Västerås till Sveriges bästa elbilsstad. Vägen dit går genom att engagera privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar.

Idag, fredag den 25:e augusti, samt på lördag ordnas därför en elbilsmässa vid parkeringshuset Dockan i Västerås. Där kommer bland andra Mälarenergi, ABB E-Mobility och bilfirman Möller Bil visa produkter och informera om elbilar och laddlösningar.

– Vårt mål är att påskynda elektrifieringen av transportsektorn och då behöver vi arbeta för att öka medvetenheten och införandet i alla delar av samhället, säger Eva Kvist Östgren som är chef för ABB E-mobility i Sverige.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: